وکیل جرایم گمرکی
وکیل جرایم گمرکی، وکیل پایه دادگستری است که دانش و تخصص حقوقی در مسائل گمرک کشور دارد. امور مربوط به گمرک از جمله موضوعات پیچیده ای است که باید از وکلایی که به تجارت و داوری بین الملی می پردازند کمک گرفت. اما منظور از جرایم و تخلفات گمرکی، نقض آشکار قوانین و مقررات مربوط به آن است که در این مقاله به صورت جامع و کامل به توضیح آن پرداخته ایم.
جرایم گمرکی
جرایم گمرکی از نظر قانونی به رفتاری گفته می شود که به صورت فعل یا ترک فعل انجام می گیرد و به لحاظ حقوقی به آن دسته از جرایمی گفته می شود که قانون گذار انجام دادن یا ندادن آن را ممنوع کرده است. در سال های اخیر، جرایم متعددی در حوزه کمرگ اتفاق می افتد که می توان به 2 دسته تقسیم کرد:
دسته اول جرایم مالی و دسته ی دوم جرایم غیر مالی است که عبارتند از:
-
اختلاس:
- این مقوله برای اقتصاد کشور بسیار مهم است و از دسته جرایم مالی است که در صورت اتفاق افتادن به صورت چشم گیری لطمه وارد می کند که ممکن است کارمندان گمرک مرتکب شوند.
-
پولشویی:
- همان گونه که از نام آن پیداست از جمله جرایم مالی است و به معنای مخفی کردن منشا اصلی پول فاسد و نامشروع و تبدیل آن به پول مشروع و قانونی است. اداره گمرک مستعد ارتکاب جرم پولشویی می باشد.
-
تحصیل منفعت:
- هر گونه تحصیل قدرت و امتیاز از سوی کارمندان گمرک برای به دست آوردن منفعت جرم محسوب می شود و از دسته جرایم مالی است.
-
اخذ رشوه:
- در سال های اخیر این عمل رشد قابل توجهی داشته است که به صورت صریح مورد نقض قانونگذار قرار گرفته است.
-
جعل:
- جعل اسناد و مدارک گمرکی توسط افراد عادی یا کارمندان گمرک، جرم محسوب می شود.
-
تخلفات انتظامی:
- که از دسته جرایم غیر مالی است که در صورت نقض آیین نامه های گمرکی محقق می شود.
-
فک پلمپ:
- شکستن پلمپ توسط افرادی که صلاحیت آن را نداشته اند جرم محسوب شده و از دسته جرایم غیر مالی می باشد.
-
نقض قوانین و مقررات مربوط به گمرک:
- که از دسته جرایم غیر مالی است و شامل مواردی چون؛ خروج کالا از گمرک بدون تنظیم اظهار نامه، تنظیم اظهارنامه های با اسناد خلاف واقع، اظهار کالای غیر مجاز به جای کالای مجاز و… می باشد.
قاچاق و تخلفات گمرکی
تمام مواردی که باعث نقض مقررات مربوط به گمرک می شود در دسته تخلفات گمرکی جای می گیرد که شامل قاچاق، تخلف از مقررات گمرکی و تخلف نسبت به سایر مقررات گمرکی می باشد. موارد زیر جزء قاچاق و تخلفات گمرکی محسوب می شود عبارتند از:
- کالاهایی که بدون انجام تشریفات قانونی از مسیر های غیر مجاز به گمرک وارد یا از آن خارج می شود.
- وسیله های نقلیه ای که برای مدت های معین شده در قانون، برای ترانزیت های خارجی از گمرک عمدا خارج نشوند.
- در صورت عدم تحویل عمدی محموله های مربوط به ترانزیت های داخلی در مدت زمان معین شده در قانون
- صادرات کالایی که طبق مقررات جزء کالاهای ممنوعه و غیر مجاز می باشد با کالاهای بدون منع قانونی اگر جایگزین شود.
- صادرات کالاهایی که پروانه صادرات نداشته باشد.
- عدم تطبیق کالا با اظهار نامه تسلیمی به گمرک
- اظهار نام و مشخصات کالای مجاز با هزینه های گمرکی کمتر به جای نام و مشخصات کالایی با هزینه ی گمرکی بیشتر
- اگر نام کشور مبدا بر خلاف واقعیت در اظهارنامه تسلیمی قید شده باشد.
- ارزش کالای درج شده در اظهارنامه اگر کمتر از ارزش واقعی آن باشد.
مرجع رسیدگی به تخلفات گمرکی
مراجع صالح برای رسیدگی به تخلفات و جرایم گمرکی به این شکل است که کمسیون های مختلف متشکل از 5 نفر کارمند که واقف به قوانین گمرک هستند به اختلافاتی چون؛ تشخیص کالا و مطابقت آن با مشخصات درج شده در اظهارنامه و تخلفات مربوط به مقررات صادرات و واردات پرداخته و حکم مقتضی صادر می کنند. رای قطعی این کمسیون در دیوان عدالت اداری قابل اعتراض است. برخی دیگر از جرایم گمرکی چون، رشوه و پولشویی از صلاحیت رسیدگی کمسیون خارج است و برای رسیدگی به دادگاه کیفری استان فرستاده می شود. همچنین مرجع رسیدگی به جرم قاچاق کالا در صلاحیت سازمان تعزیرات حکومتی است و اگر چنانچه به صورت حرفه ای یا سازمان یافته باشد در صلاحیت دادسرا و دادگاه انقلاب می باشد.
وکیل جرایم گمرکی چه کاری می کند؟
وکیل جرایم گمرکی راهنمایی و مشاوره های لازمه را در مورد تجارت بین المللی مبنی بر رعایت کردن قوانین مربوط به صادرات و واردات کالا را توضیح می دهد و در صورت بروز هر گونه اختلافی، آن را به صورت تخصصی مورد بررسی قرار می دهد. ترخیص کالا از گمرک یک امر بسیار مهمی است که روند بسیار پیچیده ای دارد. وکیل امور گمرکی می تواند بدون خطا، فرآیند ترخیص کالا را انجام دهد. یکی دیگر از کارهای مهمی که می تواند انجام دهد شرکت در کمیسون های حل اختلاف گمرکی است و دفاع از حقوق موکل در خصوص اختلافات گمرکی می باشد.
از جمله مواردی که در صورت عدم اطلاع کافی و نداشتن دانش در این زمینه می تواند خسارات های زیادی را به صاحبان کالا ایجاد کند می توان به انجام تشریفات گمرکی، هزینه ها و عوارض گمرکی، تحویل کالا، تنظیم اسناد واظهار نامه های گمرکی اشاره کرد که هر کدام پیچیدگی های خاص خودش را دارد. همه ی این کار ها را می توان به وکیل جرایم گمرکی محول کرد. بنابراین وکیل گمرکی باید به تجارت بین الملل و قوانین گمرکی اشرافیت داشته باشد.
شماره وکیل گمرکی
امروزه بسیاری از افراد در حوزه گمرک مشغول به فعالیت می باشند گاها اختلافات گمرکی با مشاوره و راهنمایی گرفتن در امورات مختلف آن می تواند گره گشا باشد. مشاوره گرفتن از وکلای نخبه و خبره می تواند امورات مربوط به گمرک را تسهیل کند. وکلای زیادی در سطح کشور و استان مشغول به وکالت هستند اما وکالت در امور مربوط به گمرک تخصص و کاربلدی در این زمینه را می طلبد. یکی از وکلای متخصص در این زمینه است که چندین سال عضو وکلای تهران
نتیجه گیری
وکیل جرایم گمرکی گمرک یکی از مهم ترین نهاد دولتی است که بخشی از منابع درآمدی هر کشور از طریق واردات و صادرات تامین می شود. بنابراین رعایت مقررات و ضوابط گمرکی از جهت نظم عمومی جامعه بسیار مهم است. وکیل گمرکی با توجه به تخصص و مهارتی که دارد می تواند به مواردی چون؛ رسیدگی به تخلفات و جرایم گمرکی، روند ترخیص کالا، تعرفه های گمرکی، مسائل مربوط به حمل، نگه داری و انبارداری رسیدگی کند و مشاوره و راهنمایی های لازم را در اختیارتان قرار دهد. البته باید به آخرین تغییرات قانونی نسبت به ممنوعیت ها و اختیارات، درباره واردات، صادرات و قوانین گمرک اشرافیت کامل داشته باشد.