خدمات حقوقیمقالات حقوقی

اصلاح شناسنامه(آنی وکیل سید سجاد میرکاظمی)

در این مقاله میخوانید

اصلاح شناسنامه -مراحل اصلاح شناسنامه به چه صورت است و بهترین وکیل اصلاح شناسنامه چه ویژگی هایی دارد:

درخواست اصلاح شناسنامه ، یکی از دعاوی رایجی است که امروزه برای افراد  اولویت پیدا کرده که بیشترین موارد اصلاح در این نوع دعاوی عبارتند از:

  1. تغییر نام
  2. تغییر سن
  3. تغییر نام خانوادگی
  4. اصلاح یا ابطال شناسنامه
  5. حذف کردن نام همسر سابق از شناسنامه

و اما بیشترین مواردی که امروزه اصلاح آن برای مردم اهمیت دارد بر اساس امار ،  تغییر نام کوچک و سن بوده است. تغییر تاریخ تولد طبق قانون  اسناد سجلی تنها یک بار در طول عمر و بیش از ۵ سال میباشد که آن هم در صلاحیت کمیسیون مقرر در تبصره ماده واحده موصوف است که بصورت تخصصی رسیدگی میکند . بنابراین تغییر تاریخ تولد تا ۵ سال مطلقا ممنوع میباشد.اصلاح شناسنامه(آنی وکیل سید سجاد میرکاظمی) امری فنی و تخصصی است..

اصلاح شناسنامه(آنی وکیل سید سجاد میرکاظمی)
اصلاح شناسنامه(آنی وکیل سید سجاد میرکاظمی)

تبیین گروه وکلای آنی وکیل

گروه وکلا و داوری آنی وکیل   تیمی متشکل از وکلا و حقوقدانان صاحب صلاحیت و مجرب می باشد که جهت ارائه خدمات حقوقی  در راستای رفع نیازهای قضایی تمامی اقشار جامعه با در نظر گرفتن تمامی جوانب  فردی و قضایی سعی در برقراری ارتباط بین موکلین محترم با اقسام مختلف وکلا را دارد.  توسط آقای سید سعید میرکاظمی با بیش از دو دهه تجربه عملی و دارای تحصیلات تکمیلی در رشته حقوق خصوصی و همچنین سید سجاد میرکاظمی متخصص کیفری و حوزه اراضی و املاک و… در زمینه های متعدد تاسیس شده است. مدیریت سازمان یافته خدمات حقوقی آنی وکیل، از تجارب موفق گروه وکلا و موسسات  پیشرفته الگو برداری شده است.

گروه وکلای آنی وکیل با حل و فصل کردن بیش از هزاران پرونده مختلف در حوزه های مختلف حقوقی و کیفری و نظامی متعهد به وسیله در جهت احقاق حقوق موکلین و ارباب رجوع محترم نیز است.

گروه وکلای آنی وکیل  توانسته است به صورت منطقی و بدون بلند پروازی‌های غیر معقول، به اهداف کوتاه مدت خو د نائل آید. گروه وکلای آنی وکیل، از تجارب و موفقیت‌های کوچک در مسیر تحقق اهداف بزرگ الگو برداری می‌نماید. در حال حاضر تعداد زیادی  عضو متخصص در گروه وکلای آنی وکیل  از اقصا نقاط کشور مخصوصا مناطق تهران فعالیت می نمایند.

نظر به وجود نیاز در بخش های مختلف جامعه به منظور مشاوره‌های حقوقی، محدودیتی برای آنی وکیل  در همکاری با حقوقدانان و وکلا و نیز دانش آموختگان سایر گرایش های علمی وجود ندارد.اصلاح شناسنامه(آنی وکیل سید سجاد میرکاظمی) مهم است.

 اصلا اشخاص چرا به فکر اصلاح شناسنامه اند؟

دلایل کاهش سن در شناسنامه

بعضی از افراد  وقتی در جمعی نشسته اند و اکثر افراد آن جمع سن و سالشان کمتر از آن هاست از بازگو کردن سن خود اکراه دارند و اذیت میشوند و همین عامل باعث افتادن فکر اصلاح سن در سرشان می شود با این حال از دلایل اصلی اصلاح سن در شناسنامه به دلیل استخدام، گاهی اوقات به دلایل ازدواج و همچنین تحصیل که سن در آنها حرف اول را می زند میتواند باشد.

طبق آماری که از سوی مرکز آمار منتشر شده است اغلب بیکاران سن بین ۲۵تا ۳۴ سال دارند و جزو دهه شصتی ها محسوب می شوند و با وجود رکود و افزایش بیکاری سن آن ها بالاتر رفته و دستگاه های دولتی،نظامی و حتی خصوصی آن ها را به بهانه ی اینکه از سن استخدام خارج شده اند نمی پذیرند و همین عامل اصلی اعمال اصلاح سن در شناسنامه افرادجامعه میشود.

همچنین بحث بیکاری و سخت شدن معیشت زندگی و همچنین فقری که ریشه در عدم مدیریت دولت دارد سبب شده که جوانان کمتر به سمت ازدواج قدم بردارند به همین جهت سن آن ها بالا می رود و باز هم سدی می شود در برابر امر ازدواج و خصوصا درباره خانم ها دلایل اصلاح سن در شناسنامه را بیشتر میکند.

دلایل اصلاح نام شناسنامه

افرادی که به هر دلیلی اسم خود را دوست ندارند و حتی از آن خجالت میکشند و کسانی که از ابتدا یک نام در شناسنامه اشان بوده و با نام دیگری توسط صدا زده میشوند ، از جمله متقاضیان تغییر نام در شناسنامه اشان می باشند.چنین مواردی خصوصا در خانم ها در پرونده های وکالتی زیادی دیده شده اند.

از سایر دلایل اقدام به اصلاح شناسنامه حذف نام همسر سابق از شناسنامه زمانی که هیچ عمل زناشویی نداشته اند ، تغییر نام خانوادگی به دلایل  شخصی و یا ابطال شناسنامه به دلیل فوت فرد و ترک تابعیت ایران اشاره کرد.

مراحل اقدام به اصلاح شناسنامه به چه صورت است؟

مراحل اصلاح تاریخ تولد در شناسنامه

افرادی که خواهان اصلاح تاریخ تولد خود می باشند در صورتی ک شرایط زیر را دارند میتوانند با مراجعه به اداره ثبت احوال محل صدور شناسنامه خود اقدام نمایند:

  1.  افراد  ۱۸ سال به بالا .
  2.  افراد کمتر از ۱۸ سال که دارای حکم رشد باشند .
  3.  پدر یا جد پدری از طریق ارائه شناسنامه خود جهت فرزندان کمتر از ۱۸ سال .
  4. قیم و وصی برای اشخاص تحت سرپرستی خود با ارائه مدارک مستند که سمت او احراز شده باشد.

مدارک مورد نیاز

  1.  ارائه درخواست کتبی صاحب سند یا ولی قانونی در برگ مخصوص.
  2.  اصل شناسنامه عکس دار و تصویر آن .
  3.  یک قطعه عکس جدید .
  4.  اصل و تصویر حکم رشد برای افراد کمتر از ۱۸ سالی که شخصا” مراجعه می‌نمایند .
  5.  اصل تصویر مدارک مربوط به قیم یا وصی برای افراد تحت سرپرستی .
  6.  فیش بانکی نزد هر یک از شعب بانک ملی ایران بنام سازمان ثبت احوال کشور

مراحل مراجعه و نحوه اقدام:

۱- متقاضی جهت اصلاح تاریخ تولد می بایست به دبیرخانه کمیسیون تشخیص سن اداره ثبت احوال محل صدور شناسنامه خود مراجعه و مدارک لازم را تسلیم و رسید آنرا دریافت نماید .

۲- تاریخ تشکیل جلسه رسیدگی توسط دبیرخانه کمیسیون تشخیص سن محل صدور شناسنامه به  متفاضی ابلاغ خواهد شد .

۳- متقاضی مکلف است در وقت تعیین شده با در دست داشتن شناسنامه عکسدار در کمیسیون تشخیص سن حاضر شود .

۴- اگر خواهان حضور پیدا نکند چنانچه پرونده آماده برای اظهار نظر باشد کمیسیون تصمیم لازم را اتخاذ خواهد نمود و در غیر اینصورت درخواست وی رد می شود . لذا خواهان می تواند درخواست مجدد به کمیسیون تسلیم نماید .

۵- کمیسیون می تواند در صورت لزوم صاحب سند را جهت معاینه و تعیین سن به پزشکی قانونی معرفی نماید .۶- تصمیم کمیسیون تشخیص سن قابل اعتراض نخواهد بود .

۷- تصمیم کمیسیون تشخیص سن به متقاضی  ابلاغ می شود .

۸- در صورت عدم موافقت کمیسیون با تغییر تاریخ تولد صاحب سند درخواست مجدد پذیرفته نخواهد شد .

۹- اجرای تصمیم کمیسیون تشخیص سن در اسناد سجلی و شناسنامه مستلزم درخواست کتبی  متقاضی خواهد بود .

چگونه باید تعیین سن کرد؟

اول از همه متقاضیان تعیین سن تنها با ارایه نامه از مرجع قضائی، انتظامی یا ثبت‌ احوال پذیرش می‌شوند. این اشخاص با ارایه نامه معتبر از یکی از مراجع ذکرشده به پزشکی قانونی مراجعه می‌کنند تا نسبت به بررسی تقاضای آنان اقدام شود.

متقاضی پس از مراجعه و ارایه نامه درخواست به وسیله افراد حاضر  در پزشکی‌قانونی پذیرش و پس از تحویل مدارک برای او پرونده تشکیل می‌شود. در این مرحله نامه مرجع قضائی- انتظامی به دقت کنترل و در صورت تکمیل مدارک تعرفه خدمت از متقاضی اخذ می‌شود و فرد برای معاینه توسط پزشک در نوبت بررسی پرونده منتظر می‌ماند.

مدارک مورد نظر جهت دریافت خدمت تعیین سن شامل اصل و کپی شناسنامه و کارت ملی، نامه مرجع قضائی،‌ انتظامی یا ثبت‌احوال و مدرک تولد یا تحصیلی معتبر است البته در مواردی ممکن شناسنامه پدر و مادر هم برای پاسخ به این درخواست نیاز باشد. پس از تشکیل پرونده فرد برای معاینه ظاهری و بررسی مدارک هویتی به پزشک مربوط ارجاع می‌شود. در این مرحله نوع بررسی و معاینات در افراد زیر ٢٣ و بالای ٢٣‌سال متفاوت است. در افراد زیر ٢٣‌سال، سن فرد از طریق معاینه ظاهری،‌ گرافی استخوانی و بررسی وضع دندان‌ها تعیین می‌شود، درحالی‌که این بررسی‌های دندانی و استخوانی در افراد بالای ٢٣‌سال چندان پاسخگو نیست و تنها با معاینه ظاهری و مدارک بیمارستانی زمان تولد و مدارک تحصیلی معتبر مربوط به زمان شروح به تحصیل می‌توان سن افراد را تعیین کرد.

گفتار اول: تغییر نام (اسم کوچک)

ماده ۲۰ قانون ثبت احوال مصوب :۱۳۵۵

«انتخاب نام با اعلام کننده است برای نام گذاری یک نام ساده یا مرکب (حسین، محمدمهدی و مانند آن که عرفا یک نام محسوب می شود انتخاب خواهد شد. انتخاب نام هایی که موجب هتک حیثیت مقدسات اسلامی می گردد و نام های زننده و مستهجن یا نا متناسب با جنس ممنوع است. تشخیص نام های ممنوع با شورای عالی ثبت احوال می باشد و این شورا نمونه های آن را تعیین و به سازمان اعلام می کند. انتخاب نام در مورد اقلیت های دینی شناخته شده در قانون اساسی تابع زبان و فرهنگ دینی آنان است. در اسناد سجلی اقلیت های دینی شناخته شده در قانون اساسی کشور نوع دین آنان قید میشود ذکر سیادت در اسناد سجلی ساداتی که سیادت آنان در اسناد سجلی پدر و یا جد پدری مندرج باشد و یا سیادت آنان با دلایل شرعی ثابت گردد الزامی است، مگر کسانی که خود را سید ندانند و یا عدم سیادت آنان شرعا احراز شود. مراتب تشرف پیروان ادیان دیگر به دین مبین اسلام همراه با تغییرات مربوط به نحو نام خانوادگی آنان در اسناد سجلی ثبت می شود.»

اگر بر اساس این ماده امکان تغییر یا اصلاح نام وجود نداشته باشد باید دادخواست تغییر نام به دادگاه ذیصلاح، (دادگاه محل اقامت خواهان) تقدیم شود همانند دعوای تغییر سن، خوانده دعوا، اداره ثبت احوال محل صدور شناسنامه می باشد و خواسته دعوا باید الزام خوانده به ابطال شناسنامه و صدور شناسنامه جدید با نام تغییر یافته… باشد هزینه این دعوا نیز غیرمالی بوده و رأي اصداری قابل تجدیدنظرخواهی از سوی اصحاب دعوا ظرف مهلت ۲۰ روز (افراد مقیم ایران) و دو ماه (افراد مقیم خارج از کشور) می باشد.

گفتار دوم: تغییر نام خانوادگی (نام فامیلی)

مطابق ماده ۴۰ قانون ثبت احوال مصوب ۱۳۵۵ تغییر نام خانوادگی با تصویب سازمان ثبت احوال کشور خواهد بود و مطابق تبصره آن موارد تغییر نام خانوادگی مطابق آیین نامه اجرایی این قانون می باشد چون آیین نامه اجرایی قانون تهیه نشده است، سازمان ثبت احوال سال ها از ماده ۹۷ آیین نامه اجرایی قانون ۱۳۱۹ برای تغییر نام خانوادگی استفاده می کرد تا سرانجام ماده ۱۳ دستورالعمل اجرایی شماره ۲ ثبت احوال مورخ ۱۳۶۴ / ۴ / ۱ موارد تغییر نام خانوادگی را مشخص نمود. در خصوص مرجع صالح برای رسیدگی به درخواست تغییر نام رأی وحدت رویه شماره ۵۰۴ مورخ ۱۳۶۶ / ۲ / ۱۰ چنین تعیین تکلیف نموده است: «در خواست تغییر نام صاحب سند سجلی از حیث جنس (ذکور به اناث یا بالعکس) از مسائلی است که واجد آثار حقوقی می باشد و از شمول بند ۴ ماده 3 قانون ثبت احوال خارج و رسیدگی به آن در صلاحیت محاکم عمومی دادگستری است بنابراین رأی شعبه ۱۳ دیوان عالی کشور که نتیجتا بر اساس این نظر صادر شده صحیح و منطبق با موازین قانونی است.»

مبحث سوم:هیئت حل اختلاف

در مقر هر اداره ثبت احوال هیئتی به نام هیئت حل اختلاف مرکب از رئیس اداره ثبت احوال و مسئول بایگانی یا معاونین و یا نمایندگان آنان و یکی از کارمندان مطلع اداره مزبور به انتخاب رئیس اداره ثبت احوال استان تشکیل می شود.

گفتار اول: صلاحیت هیئت حل اختلاف در دعوی تصحیح و اصلاح شناسنامه

وظایف هیئت حل اختلاف به قرار زیر است:

  1. تصحیح هر نوع اشتباه در تحریر مندرجات دفتر ثبت كل وقایع و وفات بعد از امضای سند و قبل از تسلیم برگه یا شناسنامه یا وفات و تکمیل سند از نظر مشخصاتی که نامعلوم بوده است مندرج در ماده ۲۹ قانون ثبت احوال

  2. رفع اشتباهات ناشی از تحریر ضمن ثبت وقایع یا نقل مندرجات اسناد و اعلامیه ها و مدارک به دفاتر ثبت كل وقایع و سایر دفاتر

  3. ابطال اسناد و شناسنامه هایی که بیگانگان مورد استفاده قرار داده اند و طبق ماده ۴۴ اعلام می شود.

  4. ابطال اسناد مکرر و یا موهوم و تصحیح اشتباه در ثبت جنس صاحب سند و تغییر نام های ممنوع

  5. حذف کلمات زاید، غیرضروری و یا ناشی از اشتباه در اسناد سجلی اشخاص ترتیب تقاضا و گردش کار دفاتر هیئت ها و نحوه رسیدگی و ابلاغ تصمیمات در آیین نامه اجرایی این قانون تعیین خواهد شد.

تصحیح هر نوع اشتباه در تحریر مندرجات دفتر ثبت كل وقایع و وفات اگر قبل از امضاء باشد با توضیح مراتب در حاشیه سند به عمل می آید و امضاء کنندگان سند ذیل توضیح را امضا خواهند نمود.

گفتار دوم: نحوه اعتراض به رأی هیئت حل اختلاف در دعوی تصحیح و اصلاح شناسنامه

مطابق ماده ۴ قانون ثبت احوال مصوب ۱۳۵۵، رسیدگی به شکایات اشخاص ذی نفع از تصمیمات هیئت حل اختلاف در صلاحیت دادگاه عمومی حقوقی محل اقامت خواهان می باشد و معترض باید ظرف مهلت ده روز از تاریخ ابلاغ رأی کمیسیون به دادگاه ذیصلاح مراجعه و با تقدیم دادخواست و پرداخت هزینه دعاوی غیرمالی به این رأى اعتراض نماید و دادگاه پس از بررسی اسناد و مدارک و تحقیقات لازم اقدام به صدور حکم خواهد نمود این حکم ظرف مهلت ۲۰ روز برای اشخاص مقیم ایران و ۲ ماه برای اشخاص خارج از کشور از تاریخ ابلاغ قابل تجدیدنظرخواهی در مراجع تجدیدنظر بوده و رأى مراجع تجدیدنظرخواهی قطعی است.

 

مراحل تغییر نام و نام خانوادگی در شناسنامه

اشخاصی که متقاضی تغییر نام و نام خانوادگی هستند باید با ارایه دادخواست به دادگاه مراجعه کنند و بر این اساس دادگاه حکم تغییر را صادر می‌کند و فرد می‌تواند این حکم را به دفاتر ثبت احوال ارجاع دهد. شایان ذکر است که موارد فوق فقط در دفاتر ثبت احوال محل زندگی افراد تغییر می‌یابد به طور مثال اگر فرد در اصفهان زندگی می‌کند باید این احکام را در اصفهان تغییر دهد.

از جمله اسامی که اجازه اصلاح دارند  عبارتند از:

نام هایی که سبب هتک حرمت و حیثیت مقدسات اسلامی شود (مانند عبدالعزی) ، نام های مرکب که در عرف یک نام محسوب نمی شود (حمید بهزاد) ، اسامی که به صورت عنوان ها یا ترکیبی از نام و عنوان باشد (سروان محمد) ، القاب اعم از ساده و مرکب (ملک الدوله) ، اسامی زننده و مستهجن و اسامی نامتناسب با جنسیت (مانند نام عزت برای آقایان) ، نامهایی که اسامی ایام هفته است، هم اسم بودن فرزند با یکی از والدین در یک خانواده، هم نام بودن برادران و یا خواهران در یک خانواده و …

حق تقدم نام خانوادگی در ثبت احوال

تغییر نام خانوادگی با تصویب سازمان ثبت احوال خواهد بود و موارد تغییر نام خانوادگی مطابق آیین نامه اجرایی قانون ثبت احوال می باشد.حق تقدم نام خانوادگی با رعایت تاریخ تقدم صدور اسناد، مختص اشخاصی است که به نام آنان در دفاتر مخصوص نام خانوادگی ادارات ثبت احوال به ثبت می‌رسد و دیگری حق اختیار آن را در آن اداره ندارد مگر با اجازه دارنده حق تقدم؛ این حق پس از وفات به ورثه قانونی انتقال می‌یابدهر یک از وراث میتوانند شخصی که نام خانوادگی او را اختیار کرده مورد اعتراض قرار داده تغییر نام خانوادگی او را از دادگاه بخواهد ولی وراث به اتفاق می توانند به دیگری اجازه دهند که نام خانوادگی آنها را اختیار نماید.

حذف نام همسر سابق از شناسنامه چه شرایطی دارد؟

طبق قانون ثبت احوال آخرین واقعه ازدواج و طلاق باید در شناسنامه درج گردد . چنانچه واقعه طلاق  قبل از زناشوئی انجام گیرد، زن می‌تواند با ارائه گواهی پزشکی قانونی یا حکم دادگاه و سند طلاق خود مستقیما به ثبت احوال مراجعه و با تکمیل فرم‌های مربوطه، تقاضای صدور شناسنامه المثنی کند و در این صورت نام همسر سابق از شناسنامه او حذف می‌شد. این حکم درمورد مرد نیز جاری بود و در صورت وقوع طلاق در دوران عقد، مرد نیز می‌تواند اقدام به حذف نام همسر از شناسنامه کند، اما اداره ثبت احوال از حذف نام همسر در طلاق‌های بعد از برقراری رابطه جنسی خودداری می‌کند. با تمام این اوصاف این امر در سند سجلی ثبت خواهد شد .

نکته قابل ذکر  در اینجا قابل ذکر است این است که هر ازدواج و طلاقی که در محضر اتفاق می افتد ، در شناسنامه ذکر می شود و اعلامیه آن برای ثبت احوال ارسال می شود که در سند اصلی شخص ثبت می گردد و دیگر امکان تغییر در آن وجود ندارد و حتی اگر بر اساس احکام قضایی تغییری پذیرد به صورت توضیحات در آن سند اصلی درج می گردد.در این موارد به دلیل اینکه ازدواج در سند اصلی هویتی شخص در سازمان ثبت شده، امکان حذف آن وجود ندارد. پس اگر شخصی بگوید که می تواند سند را تغییر دهد ادعای کذب کرده است.چ

 

ابطال شناسنامه به به دلایل زیر امکان‌پذیر است

  1.  ترک تابعیت
  2. فوت دارنده شناسنامه
  3. رای قطعی دادگاه مبنی بر ابطال شناسنامه.

ابطال شناسنامه طبق رای دادگاه زمانی رخ می‌دهد که شخص دارنده شناسنامه درخواست ابطال شناسنامه قبلی و صدور رای مبنی برصدور شناسنامه جدید بامشخصات مورد درخواست را نماید.

در بعضی از موارد این ادعا به خاطر عدم تطابق مشخصات سجلی مندرج درشناسنامه با مشخصات واقعی فرد دارنده شناسنامه می باشد و گاهی نیز به دلیل ادعای کمتر بودن سن متقاضی از سن واقعی مندرج در شناسنامه می باشد که در هر دو مورد لازم است مدارک و مستندات قوی مبنی بر اثبات ادعای خواهان وجود داشته باشد.

حساسیت دعوی اصلاح شناسنامه برای اداره ثبت احوال

با تمام این اوصاف دعوی اصلاح شناسنامه، هنوز جزء موضوعاتی است که تکلیف قطعی آن مشخص نگردیده و همچنان، حول محور سلیقه قضات می چرخد و بعضی از دادگاهها درخواست تغییرات را نمی پذیرند. و نیز از آنجایی که برای تغییر نام و تغییر سن، بیشتر از یک مرتبه، امکان اقدام قضایی وجود ندارد، چنانچه دعوی متقاضی ، با حکم رد دعوی یا بطلان دعوی مواجه شود، امکان تغییر دوباره آن ،به هیچ وجه وجود نخواهد داشت. بنابراین، شاید بهتر باشد متقاضی ریسک نکند و برای حصول نتیجه بهتر و شاید سریعتر و مطمئن تر، با یک وکیل دادگستری متخصص ، مجرب و آگاه در حوزه اصلاحات شناسنامه مشاوره کند و پرونده را به وکیل بسپارد.

وکیل سید سجاد میرکاظمی ، با سابقه انجام بیش از ۵۰۰ پرونده حقوقی و کیفری و دارا بودن تجربه و تخصص کافی در زمینه دعوی اصلاح شناسنامه همواره آماده ارائه مشاوره و خدمات حقوقی به شما در زمینه نحوه اصلاحات شناسنامه و رسیدگی به پرونده های این دعوی میباشد.

اصلاح شناسنامه سید سجاد میرکاظمی 09122274983 وکیل متخصص امور حقوقی –

Rate this post

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
Call Now Buttonتماس مستقیم(کلیک کنید)