خدمات حقوقی

نمونه دادخواست استرداد جهیزیه

یکی از موضوعات مطرح شده پیرامون اختلافات زوجین مبحث استرداد جهیزیه میباشد.در این نوشتار بر آنیم که ابتدا به تعریف جهیزیه پرداخته در ادامه در مورد اختلافات خانوادگی و دادگاه صلاحیت دار وفق قانون بپردازیم .در ادامه در مورد استرداد جهیزیه، مرجع رسیدگی و نمونه دادخواست استرداد جهیزیه بحث میگردد.

نمونه دادخواست استرداد جهیزیه

معرفی اجمالی گروه وکلای آنی وکیل

گروه وکلا و داوری آنی وکیل تیمی متشکل از وکلا و حقوقدانان صاحب صلاحیت و مجرب می باشد که جهت ارائه خدمات حقوقی در راستای رفع نیازهای قضایی تمامی اقشار جامعه با در نظر گرفتن تمامی جوانب فردی و قضایی سعی در برقراری ارتباط بین موکلین محترم با اقسام مختلف وکلا را دارد. اين مجموعه با يك نگرش سيستمي توسط آقای سید سعید میرکاظمی وكيل پايه يك (درجه١) با بیش از دو دهه تجربه علمي و عملی و دارای تحصیلات تکمیلی در رشته حقوق خصوصی و همچنین سید سجاد میرکاظمی وكيل پايه يك دادگستري متخصص کیفری و حوزه اراضی و املاک و… در زمینه های متعدد تاسیس شده است. مدیریت سازمان یافته خدمات حقوقی آنی وکیل، از تجارب موفق گروه وکلا و موسسات پیشرفته الگو برداری شده است. گروه وکلای آنی وکیل با حل و فصل کردن بیش از هزاران پرونده مختلف در حوزه های مختلف حقوقی و کیفری و نظامی متعهد به وسیله در جهت احقاق حقوق موکلین و ارباب رجوع محترم نیز است. گروه وکلای آنی وکیل توانسته است به صورت منطقی و بدون بلند پروازی‌های غیر معقول، به اهداف کوتاه مدت خو د نائل آید. گروه وکلای آنی وکیل، از تجارب و موفقیت‌های کوچک در مسیر تحقق اهداف بزرگ الگو برداری می‌نماید. در حال حاضر تعداد زیادی عضو متخصص در گروه وکلای آنی وکیل از اقصا نقاط کشور مخصوصا مناطق تهران فعالیت می نمایند. نظر به وجود نیاز در بخش های مختلف جامعه به منظور مشاوره‌های حقوقی، محدودیتی برای آنی وکیل در همکاری با حقوقدانان و وکلا و نیز دانش آموختگان سایر گرایش های علمی وجود ندارد.

تعریف جهیزیه

همه مدانیم جهیزیه به اسباب و اثاثیه‌ای گفته می‌شود که عروس برای زندگی مشترک به خانه شوهر می‌برد و در ملکیت زن باقی می‌ماند. با این حال بنابر فقه شیعه و قانون مدنی و قوانین حمایت خانواده ، بر مرد واجب است که اثاث و وسایل  مورد نیاز زندگی را برای همسرش فراهم کند و تأمین آن بر زن واجب نیست.

نمونه دادخواست استرداد جهیزیه

موراد صلاحیت دادگاه خانواده

ماده۴ـ رسیدگی به امور و دعاوی زیر در صلاحیت دادگاه خانواده است: ۱ـ نامزدی و خسارات ناشی از برهم زدن آن ۲ـ نکاح دائم، موقت و اذن در نکاح ۳ـ شروط ضمن عقد نکاح ۴ـ ازدواج مجدد ۵ ـ جهیزیه ۶ ـ مهریه ۷ـ نفقه زوجه و اجرت المثل ایام زوجیت ۸ ـ تمکین و نشوز ۹ـ طلاق، رجوع، فسخ و انفساخ نکاح، بذل مدت و انقضای آن ۱۰ـ حضانت و ملاقات طفل ۱۱ـ نسب ۱۲ـ رشد، حجر و رفع آن ۱۳ـ ولایت قهری، قیمومت، امور مربوط به ناظر و امین اموال محجوران و وصایت در امور مربوط به آنان ۱۴ـ نفقه اقارب ۱۵ـ امور راجع به غایب مفقود الاثر ۱۶ـ سرپرستی کودکان بی سرپرست ۱۷ـ اهدای جنین ۱۸ـ تغییر جنسیت

همچنین وفق ماده 12 قانون حمایت خانواده

ماده۱۲ـ در دعاوی و امور خانوادگی مربوط به زوجین، زوجه می تواند در دادگاه محل اقامت خوانده یا محل سکونت خود اقامه دعوی کند مگر در موردی که خواسته، مطالبه مهریه غیرمنقول باشد.

استرداد جهیزیه در صلاحیت کجاست؟

  • مبلغ خواسته زوجه یا همان ارزش جهیزیه، تا 20 میلیون تومان است و شورای حل اختلاف صلاحیت رسیدگی دارد.
  • ارزش جهیزیه زوجه بیشتر از مبلغ 20 میلیون تومان است. در این حالت مرجع رسیدگی به دعوا، دادگاه خانواده خواهد بود. وی باید ابتدا به دفاتر خدمات الکترونیک مراجعه و دادخواست خود را ثبت نماید.
  • تأمین خواسته جهیزیه

    وکیل خانواده گروه وکلای آنی وکیل: تامین خواسته جهیزیه، بدین معناست که زوجه می تواند از دادگاه بخواهد تا جهیزیه متعلق به وی را توقیف کرده و از تصرف زوج، خارج کند تا زمانی که حکم قطعی استرداد جهیزیه، صادر شود. نحوه انجام این درخواست، از طریق ثبت نمونه دادخواست استرداد جهیزیه در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی که در جای شهر محل سکونت زوجه تاسیس گردیده یا توسط وکیل زوجه از طریق سیستم خودکاربری و با ارائه مدارک لازم همچون عقدنامه و سیاهه جهیزیه یا استشهادیه است.

    وکیل گروه وکلای آنی وکیل اظهارداشته یکی از مشکلاتی که در رابطه با طرح دعوای استرداد جهیزیه وجود دارد، این است که از زمانی که دادخواست استرداد جهیزیه به دادگاه داده می شود تا زمانی که حکم قطعی صادر شده و برای صدور اجراییه اقدام می شود، یک فاصله زمانی اغلب طولانی باید سپری شود که در این فاصله زمانی، ممکن است شوهر جهیزیه را فروخته یا اینکه به نحو عمدی، اقدام به تخریب آن کند. در این صورت، این سوال، مطرح می شود که راه حل رویارویی با این اقدامات شوهر، برای زن چیست؟ قانونگذار، به منظور حل این مشکل، نهادی را تحت عنوان تامین خواسته، پیش بینی کرده است که به موجب آن زوجه می تواند برای توقیف جهیزیه خود تا زمان تعیین تکلیف نهایی آن در دادگاه اقدام کند.

    در پاسخ باید گفت قانونگذار در مواد 108 تا 129 قانون آیین دادرسی مدنی، امکان حفظ جهیزیه، از فاصله تقدیم دادخواست تا صدور حکم را برای زوجه پیش بینی کرده است که این امر از طریق درخواست تامین خواسته جهیزیه، مطابق مقررات نحوه تامین خواسته و با ارائه نمونه دادخواست مربوطه، قابل انجام است.

    نحوه و مراحل انجام تامین خواسته جهیزیه
    چنانچه زوجه قصد داشته باشد تا جهت جلوگیری از تخریب جهیزیه یا فروش آن توسط زوج، علاوه بر درخواست استرداد جهیزیه، درخواست تامین خواسته جهیزیه را نیز به موجب نمونه دادخواست آن، به دادگاه تقدیم کند، لازم است تا این درخواست، مطابق مقررات نحوه انجام تامین خواسته، ارائه شده و مراحل قانونی مربوطه را طی کند.مطابق مقررات نحوه تامین خواسته جهیزیه، زوجه در سه حالت می تواند درخواست تامین خواسته جهیزیه خود را به دادگاه ارائه کند: پیش از تقدیم دادخواست استرداد جهیزیه، همزمان با دادخواست و پس از ارائه دادخواست استرداد.چنانچه درخواست تامین خواسته جهیزیه پیش از دادخواست استرداد جهیزیه به دادگاه داده شود، لازم است تا یک دادخواست مستقل که مطابق نمونه دادخواست مربوطه، تهیه و تنظیم شده، به دادگاه داده شود.

    درخواست تامین خواسته جهیزیه، همزمان با دعوای استرداد، مستلزم دادخواست جداگانه نبوده و در همان دادخواست استرداد جهیزیه قید می شود. درخواست تامین خواسته، پس از دادخواست دعوای اصلی استرداد جهیزیه نیز مطابق رویه فعلی دادگاه ها، مستلزم تقدیم دادخواست جداگانه است.به هر حال، چنانچه درخواست تامین خواسته جهیزیه، مستلزم تقدیم یک دادخواست مستقل باشد، تنظیم و ثبت این دادخواست، مطابق نمونه دادخواست صدور تامین خواسته، باید از طریق یکی از دفاتر خدامت قضایی، صورت گرفته و سپس دادخواست، برای مرجع صلاحیت دار ارسال شود.پس از ثبت و ارجاع دادخواست به مرجع صلاحیت دار، مدیر دفتر، فورا پرونده را به نظر قاضی شعبه می رساند.در صورت فراهم بودن شرایط، قرار تامین خواسته، صادر شده و به طرف مقابل یعنی شوهر ابلاغ می شود.

    در رابطه با صدور، اجرا و و ابلاغ قرار تامین خواسته، دو نکته باید مورد توجه قرار گیرد: نخست آن که اجرای قرار تامین خواسته، منوط به آن است که زوجه، مبلغ معینی تحت عنوان خسارت احتمالی را به صندوق دادگستری واریز کند که این مبلغ توسط دادگاه تعیین می شود. دوم آن که، اگر دادگاه تشخیص دهد که ابلاغ قرار به شوهر، موجب تضییع و از بین رفتن جهیزیه می شود، قرار تامین خواسته جهیزیه، ابتدا اجرا شده و سپس به شوهر، ابلاغ می شود.در هر حال، پس از صدور و ابلاغ قرار، زوجه می تواند با حضور مامور اجرای احکام در محل نگهداری جهیزیه، جهیزیه خود را از محل زندگی مشترک خارج کند که البته این جهیزیه، تا تعیین تکلیف نهایی آن و صدور رای قطعی، در نزد شخص ثالثی، تحت عنوان امین، نگهداری می شود.لازم به ذکر است که مطابق مقررات نحوه تامین خواسته جهیزیه، چنانچه، دادخواست تامین خواسته، پیش از دادخواست استرداد جهیزیه، به دادگاه داده شود، ضروری است تا ظرف 10 روز از صدور قرار تامین خواسته، دادخواست استرداد جهیزیه، به دادگاه ارسال شود؛ چرا که در غیر این صورت، از تامین، رفع اثر خواهد شد.

    مدارک لازم برای تامین خواسته جهیزیه

  •  خواسته جهیزیه، شامل موارد زیر است: کارت ملی و شناسنامه زوجه؛ عقدنامه یا همان قباله ازدواج؛ سیاهه جهیزیه (لیستی که در آن، اقلام جهیزیه، قید شده و به امضای زوج رسیده است)؛ استشهادیه، در صورتی که زوجه سیاهه جهیزیه نداشته و قصد داشته باشد تا ادعای خود را با شهادت شهود، اثبات کند و نیز فاکتور خرید اقلام جهیزیه.علاوه بر ارائه مدارک لازم، مطابق مقررات نحوه تامین خواسته جهیزیه، برای پذیرش این دادخواست، لازم است تا اولا هزینه های مربوطه واریز شده و ثانیا، دادخواست تامین خواسته جهیزیه، مطابق نمونه دادخواست آن، تنظیم شود.
  • نمونه دادخواست استرداد جهیزیه

    هزینه و مبلغ تامین خواسته جهیزیه

  • ثبت دادخواست، در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی و سپس رسیدگی به آن در دادگستری، مستلزم پرداخت هزینه های مربوطه تحت عنوان هزینه های دادرسی است.. به منظور ثبت دادخواست تامین خواسته جهیزیه نیز خواهان (زوجه) باید هزینه مربوطه را واریز کند. لذا، این پرسش، قابل طرح است که هزینه و مبلغ تامین خواسته جهیزیه، چه میزانی است؟ که در پاسخ باید گفت، مطابق بخشنامه هزینه دادرسی و تعرفه های خدمات قضایی در سال 1401، هزینه دادرسی تامین خواسته، در حدود 180 هزار تومان است.نکته ای که باید مورد توجه قرار گیرد، این مساله است که مطابق مقررات نحوه تامین خواسته جهیزیه، هزینه و مبلغ تامین خواسته جهیزیه، مجزا از هزینه دادرسی دعوای استرداد جهیزیه بوده که تا 20 میلیون تومان، 2.5 درصد و بیش از 20 میلیون تومان، 3.5 درصد خواسته خواهد بود.

 

5/5 - (2 امتیاز)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
Call Now Buttonتماس مستقیم(کلیک کنید)